Yaşam

Frig Vadisi’nde Gezilecek Yerler: Frigler’den Günümüze Üç Kent Arasındaki Frig Vadisi Nerede?

Eşsiz Frig Vadisi, Sakarya Nehri ile Büyük Menderes’in üst kısımları arasındaki bölgenin eski adıdır. Bu isim Balkanlardan gelip bu bölgede yaşamaya başlayan topluluklardan biri olan Friglerden gelmektedir. Peki Frig Vadisi Nerede? Frig Vadisi’nde nereler gezilir, nereler gezilir? Frig Vadisi’ne nasıl gidilir?

İşte Frig Vadisi hakkında tüm detaylar…

Frig Vadisi Nerede?

Frig Vadisi, Eskişehir, Afyon ve Kütahya’nın ortasında yer alır. Kelimenin tam anlamıyla bir yol ayrımı olan Frig Vadisi, Frig Uygarlığının merkezi konumundadır. Friglere ait en ağır tarihi kalıntıların bulunduğu bölge görselde sarı ile işaretlenmiştir. Kırmızı renk, Frig Uygarlığının ulaştığı en büyük sınırdır.

  • Frig Vadisi Eskişehir’e 59 kilometre yani yaklaşık 45 dakika,

  • Ankara’dan Frig Vadisi arabayla 297 kilometre yani yaklaşık 200 dakika,

  • İstanbul’dan Frig Vadisi arabayla 292 kilometre yani yaklaşık 240 dakika,

  • Kütahya’dan Frig Vadisi arabayla 27 kilometre yani yaklaşık 25 dakika.

  • Afyonkarahisar’dan Frig Vadisi 121 kilometre yani yaklaşık 86 dakikadır.

Frig Vadisi’nde Nerede Kalınır?

Frig Vadisi’ne gidenler konaklamak için hanları tercih edebilirler. Tarihle iç içe bir tatile hazır olun!

Midas Han

Frig Vadisi’nden ayrılmak istemiyorsanız ve konforunuz önemliyse burası tam size göre. 3 arkeolog tarafından kurulan Midas Han’ın yürüyüşlerine katılarak arkeologlarla birlikte yürüyüş yapma şansı yakalayabilirsiniz.

Adres: Çukurca Köyü Yolu, Çukurca, Seyitgazi – Eskişehir

Telefon: 0533 484 6863

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın

Gezgin Yorumları

“Kamp alanında kaldık. Temizlik açısından çok iyi. Kahvaltıda güzeldi. Ortam çok düz. Beni rahatsız eden tek şey otelin kapısını kapatmaları. Otel ve kamp müşterileri arasında kötü bir ayrımcılık duygusu yaratıyor…’

Frig Evi

Yol boyunca Frig Evleri’ne rastlayabilirsiniz çünkü onlar onların meskeni değil, meskenidir. Frig Vadisi’ni yürüyerek gezmek isteyenlerin konaklaması için mantıklı bir yer.

Adres: 43270 Sabuncupınar/Kütahya Merkez/Kütahya

Telefon: 0506 399 68 60

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın

Gezgin Yorumları

‘Bisiklet turumuz sırasında burada mola verdik. Sahipleri kibar ve güler yüzlü. Önerdikleri rota için rotayı değiştirdik, o yüzden değiştirdik. Bir demiryolu hattı ve küçük bir dere boyunca sıra dışı bir dağ bisikleti rotası olduğunu öğrendik. Tekrar görüşürüz.’

Frigya Organik Köy Evi

Phrygia Organik Köy Evi’ne sadece yemek için ya da aynı zamanda konaklama için uğrayabilirsiniz.

Adres: D:No:246, 03372 Üçlerkayası/İhsaniye/Afyonkarahisar

Telefon: 0506 687 55 67

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın

Gezgin Yorumları

‘Öncelikle bizleri çok nazik karşılayan işletme sahiplerine teşekkür ederiz. Kahvaltı yapacaktık ama geç yola çıktığımız için yetişemedik. Yazık ki böyle bir işletmede gözleme yok muhtemelen çibörek, büküm, olsa güzel olur. Sadece Frigya’ya organik ziyaret için yol değiştirilemeyeceğini düşünüyorum. Ayaz ve gölü programa dahil etmek gerekiyor. İşletme sahipleri gerekli bilgileri sağlar. Gittiğimizde kimse yoktu 5-10 araç geldi ve sipariş gelene kadar meşguldü. Odaları görmek isterdik ama yoğunluğu bozmak istemedik. İzmir’den gelenlere rota tavsiyem Dumlupınar Altıntaş üzerinden İhsaniye. Yol üzerindeki anıtlarda kısa bir mola verebilirsiniz. Eskişehir’den gelenlere Kırka yolunu tavsiye etmiyorum. Maden nedeniyle çok fazla tır trafiği var ve tek yönlü bir yolculuk. Bunun yerine tüketim için Kütahya’dan Afyon’a gidip, Zafer havalimanı geçince İhsaniye’ye dönebilirsiniz.

NG Afyon

Frig Vadisi’nin Afyon tarafında konaklamanın mantıklı olduğu bir yer olan NG Afyon, leziz yemekleriyle kaplıca keyfi için sizleri bekliyor.

Adres: Hürriyet, Atatürk Bulvarı No:14, 03000 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar

Telefon: (0272) 220 22 22

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın

Gezgin Yorumları

‘Dün otele girdiğimiz ilk andan itibaren hem otelin ferah tasarımı hem de çalışanların nezaketi ve ilgisi tek kelimeyle harika! Yurt dışında 5 yıldızlı otellerde kalmış biri olarak böyle bir hizmet görmedim. Otelin girişinden otelin her noktasına kadar her çalışanı işini hakkıyla yapıyor, kazandığı para son kuruşuna kadar helal! Otelde çalışan herkes inanılmaz kibar ve güler yüzlü. Bu grubu kuran yönetimi gerçekten tebrik ediyorum. Otel temiz, yemekler harika. Burada saçma sapan yorum yazanları anlayamıyorum. Siz gelmeden önce yorumları okuyunca sanki demişim gibi dedim ama odalar temiz ve yepyeni!! Resepsiyondan ya da temizlikçilerden istediğiniz her şeyi hızlı bir şekilde yapıyorlar, arılar gibi çalışan bir ekip, gerçekten çok rahattık! Otelin içi şubat ayı olmasına rağmen sıcak ve bunaltıcı değil. Katların düzenlenmesinden sorumlu olan Sibel hanıma özellikle teşekkür ederim, gördüğünüz anda 3 yaşındaki kızımın yatak sorununu sıcacık gülümsemesiyle kısa sürede çözdü!!! Bu otelde güler yüz var misafir olarak en değerli şey benim için.. Asla kötü yorumlara kulak asmayın her yerde ufak tefek aksilikler olabilir..Her sene gelirim şimdiden’

Frig Vadisi Gezilecek Yerler

Frigler MÖ 1100-1000 ortalarında Ankara’nın Polatlı ilçesine yerleşmişlerdir. 8. yüzyılda Orta ve Güneydoğu Anadolu’ya hakim oldular. Friglerin en çok yaşadığı yerlerden biri olan Frig Vadisi’nde gezilecek yerleri sizler için derledik…

1. Aslan Tapınağı

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’nde Kümbet adlı bir köyde bulunan Aslanlı Türbe, Eskişehir’in yaklaşık 75 kilometre güneyindedir. Frig ve Roma dönemlerinin eseri olan ve diğer adı Solon’un Mezarı olan Aslanlı Tapınak, üzerindeki aslan kabartmalarından dolayı bu isimle kalmıştır.

Adres: Kümbet, Kümbet Köyü İç Yolu, 26970 Seyitgazi/Eskişehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Kesinlikle korunması gereken 3000 yıllık tapınak’

“Eskişehir’in Kümbet köyünde bulunan Aslanlı Tapınak, adını üzerindeki aslan kabartmalarından alıyor. Tapınağın üzerindeki yazıttan bunun SOLON’a ait bir mezar olduğu bilinmektedir. İşaret ayrıca Solon’un Mezarı tarafından yazılmıştır.’

2. Himmet Baba Türbesi

Kümbet Köyü’nün sonunda bulunan Himmet Baba Türbesi, 13. yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiştir. Dışarıdan bakıldığında sekizgen olan bu türbe, içeriden daire şeklinde tasarlanmış.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

3. Gerdekkaya

Helenistik Çağ’dan kalma Gerdekkaya 1991 yılında onarım görmüştür. Soğanlı Vadisi’nde yer alan bu yapı bir türbedir.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

4. Fırında Kale

Yazılıkaya Köyü’ne 1.2 kilometre uzaklıkta bulunan Pişmiş Kalesi, kaya bloklarından yapılmış duvarlara ve kayaya oyulmuş odalara sahiptir. Bunların yanı sıra sarnıç ve çevresinde türbeler bulunmaktadır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Kaleye ulaşmak zor ama yukarı çıkabilirseniz tepedeki harabeleri görebilirsiniz. Manzara güzel. Merdiven, diğer kalıntılar görülebilir.’

‘Çıkması biraz zor ama tarihin kalıntılarını görmeye değer’

5. Midşehir

Midasşehir, birçok Frig kalıntısının bulunduğu yere verilen addır. Midasşehir ile birleşen Yazılıkaya, bir Çerkez köyüdür.

Midas Anıtı (Yazılıkaya)

Midas Anıtı ya da diğer adıyla Yazılıkaya, Eskişehir’e 80 km uzaklıkta bulunuyor. Frigya tarihine ışık tutan Midas Anıtı, yapılan araştırmalara göre MÖ 550 yıllarında yapılmıştır.

Kırkgöz Kayalıkları

Göz göze odalardan oluşan bu kayalıklar Helenistik, Roma ve Bizans dönemleri hakkında bilgi vermektedir.

Küçük Yazılıkaya

Pişmiş Kale’nin karşı tarafında yer alan Küçük Yazılıkaya, köyün 1.7 kilometre kuzeyindedir. Diğer adıyla Hasanbey Kayası, günümüze ulaşan en az hasar görmüş yapıdır.

6. İnşa Edilmiş Kale

Yapıldak Kale, Yapıldak Köyü’nün güneybatısında, Kümbet Vadisi’nde yer alan bir kaledir.

Adres: Yapıldak, 26970 Seyitgazi/Eskişehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Bulması kolay. Araçtan sonra biraz yürüyüp tırmanıyorsunuz. Ama tepeye çıkmaya değer. Kale değil, yüksek kayalara oyulmuş yer diyelim.’

‘Yol kendi başına farklı, güzel. Bulması kolay, tırmanması kolay. Yolda küçük bir dereyi arabayla geçerken dikkatli olun. Bu Frigler güya kendi boylarından kısa olan her kayayı oydular. Ancak bir zirvede doğal kayaları işleyerek yaptıkları bu yerleşim mükemmeldir. Konutların giriş kapılarının yanındaki gaz lambası girintilerine kadar her şeyi düşünmüşler. Yol üzerindeki yabani kiraz ağaçlarından kiraz yemeyi unutmayın tabi ki temmuz ve ağustos ayları için.’

7. Aslankaya

Üçlerkayası Köyü’nün kuzeyinden ilerledikten sonra Emre Gölü’nün sağ tarafında Frigler’in kabartmalı ve büyük kabartmalı anıt mezarıdır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

8. Üçlerkayası

Üçlerkayası, Afyonkarahisar merkeze 42 km, İhsaniye ilçesine 7 km uzaklıkta bulunan bir köydür. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin sayısı son nüfus sayımında 600’ü bile bulmadı. Yapılan araştırmalarda Hititlerin M.Ö. 2000’li yıllarda yaşadıkları tespit edilmiştir. Frigler, Romalılar, Selçuklular gibi birçok farklı uygarlık burada hüküm sürmüştür.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

9. Aslantaş ve Yılantaş

Aslantaş ve Yılantaş, Frig Vadisi’nde görmeniz gereken yapılardan sadece ikisi. Bire bir konumda olan bu yapıların tarihi M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Rivayete göre Aslantaş, yapıldığı dönemde hükümdarın türbesidir.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

10. Avdalas Kalesi

Devasa kayaların sur olan Avdalas Kalesi, Bizans İmparatorluğu döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılıyor.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Hava farklı hissettiriyor, çok güzeldi. Tarihi yapısı beni çok etkiledi. Köy ve halkı çok nezihdi. Görmek için paha biçilemez bir yer.’

‘Avdalaz kalesinin her yerinde kayalık mağaralar var, kuzey tarafında kayaya doğru kırk beş basamaktan fazla merdiven var ve içine doğru inmeye başlayınca hava soğuyor’

11. Ayazini Kilisesi

Ayazini Kilisesi 1000’li yıllarda Bizans dönemine aittir. Özellikle kubbeli iç yapısı dikkat çekmektedir. Halk arasında Gavur Hamamı olarak adlandırılır.

Bir rivayete göre kilisenin içinin bu kadar isle kaplı olmasının nedeni burada kaynatılan kazanlardan çıkan dumandır. Ancak ortak niyet, bu eseri aydınlatmak için kullanılan meşalelerden kaynaklanmaktadır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

‘Afyon’da gidilebilecek en keyifli yer bence oldukça büyük. Yazın gitmenizi tavsiye etmem. Sıcakta yürümek zor olabilir. İlkbahar ayları tercih edilir. Dünyanın ilk dairesi oldukça etkileyici. Bu kadar büyük bir yapının dönemin kurallarına göre yapılmış olması çok etkileyici. Ayazini’nde kahvaltı yapabileceğiniz yerler var. Erken gelenler için sorun yok.’

‘Valiliğin yeni yönetmeliği ile olağanüstü, turistik bir yer haline geldi. Her mağaranın ve kilisenin özelliklerini yazan tabelalar var, hiçbir şey bilmeseniz de öğrenerek gezebilirsiniz. Motor yarışları gibi birçok aktivite var. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Ayrıca Ayazini Köyü sakinleri çok misafirperverdir. Bize keyifli bir gün yaşattığınız için teşekkür ederiz…’

Frig Vadisi’nde Nerede Yenir?

Anadolu mutfağının ve medeniyetlerin buluşma noktası olan Frig Vadisi’nde ‘Ne yesem, nerede yesem?’ Düşünenler için alternatifler:

Şefika Teyzenin Yeri

Şefika Teyze’nin Yeri denilen yerde çadırınızla kalabilirsiniz. Birbirinden lezzetli ev yemeklerini yiyebileceğiniz bu mekana mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Telefon: 05336595844

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

Krepleri harika. Gazlıgöl’e geldiğinizde buraya uğramadan gitmeyin. Burası aynı zamanda tarihi mağaralar ve peri bacaları diyarıdır.’

Midas Han

Frig Yolu yapacaksanız hem konaklayabileceğiniz hem de yemek yiyebileceğiniz bir yer burası.

Adres: Çukurca Köyü Yolu, Çukurca, Seyitgazi – Eskişehir

Telefon: 0533 484 6863

Web sitesi: www.midashan.com

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın

Gezgin Yorumları

“Kamp alanında kaldık. Temizlik açısından çok iyi. Kahvaltı iyiydi. Ortam çok düz. Sizi rahatsız eden tek şey otel ile otel arasındaki kapıyı kapatmaları. Otel ve kamp müşterileri arasında ayrımcılık yapıldığına dair kötü bir his uyandırıyor. Sonuç olarak, güzel bir gündü, tekrar gidebiliriz.’

Beşkardeşler Restaurant

Beşkardeşler Lokantası, ev yemekleri yemek isteyenlerin uğrak yeri.

Çalışma saatleri: 06.00-22.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort