Bakan Dönmez: TANAP’ın kapasitesinin artırılması konusunda ortaklar arasında görüş birliği var
ENERJİ ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, vizyon projelerinden birinin de Türkiye’yi enerjide ticaret merkezi haline getirmek olduğunu belirterek, “TANAP’ın kapasitesinin artırılması konusunda ortaklar arasında görüş birliği var. İnşallah olur. TANAP’ın taşıma kapasitesi ise 32 milyar metreküp. “Türkiye, sadece kendi enerji ihtiyacı için değil, bu konudaki enerji işlerinin Güneydoğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Avrupa’ya taşınması ve iletilmesinde de temel olmaya devam edecek. dedi.
Bakan Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen gazın işleneceği Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos bölgesinde 2022 yılını değerlendirdi. 2022’de elektrikte kurulu gücü 100 bin megavatın üzerine çıkardıklarını anlatan Bakan Dönmez, “Şu anda 103 bin megavatlık bir heyetimiz var. Yenilenebilir enerjide baktığımızda Avrupa’da 5. sıradayız. Rüzgar, hidrolik ve güneş enerjisinde dünyada 12. sıradayız Jeotermal biyogaz, jeotermal biyogaz gibi kaynaklara göre dağılıma baktığımızda bu yıl devreye giren elektrik üretim tesislerinin yüzde 94’ü tek başına yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor.Özellikle son birkaç yıldır pandemi ve ardından Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrası yaşanan hızlı toparlanma nedeniyle küresel piyasalarda enerji emtia fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşanıyor. Pandemi döneminde bin metreküp 100 dolar seviyesindeyken pandemi sonrası bu rakam 700-800 dolar seviyelerine çıktı.Savaş öncesi bu rakam 70 dolar aralığındaydı. Ocak 2022’de 0-800 dolar. Savaşla birlikte hızla bin doların üzerine çıktı. Hatta 2 bin 500 doları gördü. Ağustos ayında 3 bin 300 doları bulan fiyatları gördük. O Ondan sonra biraz rahatlama oldu. Doğal gazın uluslararası piyasalardaki fiyatı 1.400-500 bin dolar bandında. Hala pandemi öncesi dönemlere gelmedi. Pandemiden 10 yıl öncesine gittiğimizde bin metreküp doğal gazın fiyatı 250 ila 350 dolar aralığında değişiyordu. Hala önemli bir artış var” dedi.
Petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerini anlatan Bakan Dönmez, “TPAO son 5 yılda petrol üretim kapasitesini yüzde 50’den fazla artırdı. Günlük 40 bin varil olan kapasitemizi 65 bin varile çıkardık. 15 bin özel sektör üretimi.Önümüzdeki 80 bin varil üretimden bahsediyoruz.Yıllık hedefimiz günlük 100 bin varile çıkmak.Ayrı bir üretimde çok daha büyük bir doğal gaz üretmiş olacağız. Bu yıl itibariyle Türkiye’nin kullandığı petrolün yüzde 10’unu yerli kaynaklardan üretebilir hale geldik. Gelecek yıl bu miktar arttıkça yüzde 10’un üzerinde yerlilik oranı yakalamış olacağız.” 80-85 seviyesinde. Denizde boru sınır döşeme çalışmaları tamamlandı. İlki için 10 kuyu hedeflemiştik. 9 adet çalışma tamamlandı. Onuncu belki önümüzdeki hafta tamamlanacak. Bu haliyle baktığımızda, keşiften üretime dünyanın en hızlı devreye alınan açık deniz saha geliştirme projesi olacağı konusunda iddialıyız. Bir sorun olmazsa önümüzdeki yıl Mart ayında, Cumhuriyetimizin 100.yılında bu gazı sisteme sokmayı planlıyoruz. İlk aşamada 10 milyon metreküp, yıllık 3,5 milyar metreküp doğal gaz üretimine karşılık geliyor. 2026-2027 yılına kadar maksimum üretim seviyesine çıkaracağız. Ülkemizin ihtiyacının yüzde 25’ini, yüzde 30’unu buradan karşılayacağız. Hanelerden çıkan gazın tamamı Karadeniz’den çıkan gazdan karşılanacak” dedi. Daha önce açıkladığımız bu yıl Adana’da 8 milyon varil. Şu anda üretim devam ediyor. Günde bin 200 varil civarında. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Gabar bölgesindeki Şehit Esma Çelik kuyularından günlük 5.350 varil üretim gerçekleştirdik. Bu alanda yakaladığımız bu keşif, 2022’de yapılan ilk on keşiften biri oldu. Sanırım 7. sıradaydı. O alanda sismik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Arkadaşlar da umutlu. Belki o bölgeden yeni keşifler gelebilir. O sahadaki kuyubaşı üretimimiz bin varilin üzerinde. Türkiye’deki kuyu başı üretimimiz ortalama 60 varil civarında. Bir Körfez ülkesindeki kadar yüksek değil. Buradaki kuyularda kuyu başı üretiminin bin varilin üzerinde olması bizim için çok sevindirici, maliyetlerimizi önemli ölçüde düşürüyor.”AKKUYU PROJESİ Bakan Dönmez, Akkuyu projesiyle ilgili olarak, “Diğer kıymetli mega projemiz de Akkuyu nükleer enerji santrali. 4. ünitenin temelini bu yıl orada attık. Sahada 20 binin üzerinde saha çalışması var. 2023 yılı sonunda ilk üniteyi devreye almayı hedefliyoruz. Artan enerji ihtiyacını sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak mümkün olmadığı için nükleer santrallere daha fazla yatırım yapmak zorunda kalacağız. Nitekim Avrupa Birliği komisyonu nükleer santrallere yeşil etiket verilmesine karar verdi. Önümüzdeki on yıllarda ülkemizin çeşitli yerlerinde nükleer santralleri biz de görmeye başlayacağız.”
“Öncelikle nükleer santralin ilk yakıtını getirip ilk ünitenin elektrik üretmesini hedefliyoruz. Önümüzdeki ayın ilk ayında bor karbür fabrikamızı açacağız. Ferrobor üretim tesisini de açacağız. Tuz Gölü’nde doğal gaz depolama tevsi çalışmaları devam edecek.İki yıl içinde tam kapasite ile hizmete açacağız.Petrol ve doğal gaz arama sondaj sayılarını artırmayı hedefliyoruz.Bu yıl Tuz Gölü’nde sondajımız olacak. 150-160 ortası.Önümüzdeki yıl 200’den fazla TPAO sondaj faaliyeti yapacak.Bunun yarısından fazlası arama amaçlı olacak.Çünkü bulmak için arama yapmak gerekiyor.Böylece 100 bin varile ulaşacağız. petrol hedefi Karadeniz gazının ilk fazını gelecek yıl hizmete sokmayı hedefliyoruz.Vizyon projelerimizden biri de Türkiye’yi güçlü bir ticaret merkezi haline getirmek.Fiziksel altyapımızı bu işe uygun hale getiriyoruz.Önemli güçlerimiz var. avantajları var. Bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyorum. Uzun bir süredir konuştuğumuz bir konuydu. Türkiye kendi arz güvenliğini sağlarken çok kritik uluslararası projelerde paydaş oldu. TürkAkım-TANAP hakkında. TANAP’ın kapasitesinin artırılması konusunda ortaklar arasında görüş birliği var. İnşallah iki katına çıkar. TANAP’ın taşıma kapasitesi 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çıkacak. Türkiye bu ve diğer projelerle sadece kendi elektrik ihtiyacını değil, bu konudaki enerji işlerinin başta Güneydoğu Avrupa ülkeleri olmak üzere Avrupa’ya taşınmasını ve iletilmesini de güçlendirmeye devam edecektir.